Určitě už jste viděli nebo víte o tom, že existuje kýta masa, která se prodává celá, tak jak je, a k zákazníkovi může putovat spolu s hezkým příslušenstvím. Jedná se o tu nejlepší šunku mezi šunkami, patří k těm největším delikatesám vůbec. Řeč je o Jamónu. Jedná se o skvělý dárek pro významného obchodního partnera nebo vašeho tátu, muže, bratra, kohokoli, kdo kvalitní maso vždy ocení.
Trvanlivost celé nohy Jamón Ibérico
Díky důmyslné výrobě a procesům, které předchází tomu, než se kýta Jamón Ibérico ocitne na prodejním pultu, je její trvanlivost výborná. Jakmile ji budete mít doma, je potřeba ji co nejdříve vybalit z vakuového i látkového obalu. Při správném skladování vám pak vydrží v pořádku a dokonale chutná okolo půl roku. Kdykoli z ní lze ukrojit kus, který právě chcete.
Skladování nohy Jamón Ibérico
Celá kýta nemusí být v ledničce nebo chladicím boxu. Ovšem měla by se však skladovat na speciálně určeném jamoneru nebo držáku na šunku tak, aby byla mimo sluneční světlo nebo přímý zdroj tepla. Nejlepší skladování zajistí chladné a suché místo, jako je např. vinný sklep nebo jiný suchý sklep. Toto zvláštní klima napodobuje specializované sušárny ve Španělsku. Pozor, Jamón nikdy nezmrazujte. Vydrží dlouho tak, jak je, na mražení je příliš choulostivý.
Péče o celou kýtu Jamón
Jakmile si odkrojíte několik výtečných plátků Jamónu, je potřeba jej vždy správně uložit. Odkrytý povrch masa zakryjte plátky tuku, které jste odstranili při prvním krájení. Pak celou nohu přikryjte suchou a čistou kuchyňskou utěrkou, aby na kýtu nedopadalo sluneční záření a čerstvý vzduch. Jakmile si budete chtít znovu odkrojit, stačí sundat utěrku, dát stranou tuk a začít. Pokud uvidíte, že horní vrstva masa mírně vyschla, jde o přirozený proces. Stačí odříznout první vysušenou vrstvu a vyhodit ji. Zbytek šunky je stále v perfektním stavu.
Krájený Jamón Ibérico
Jiné je to s krájeným Jamónem Ibérico, ten je potřeba chladit. Před konzumací je dobré plátky asi hodinu předem vyndat, aby mělo maso ideální teplotu. Pokud nebude mít pokojovou teplotu, je textura více žvýkací a chuť tlumená. V případě vakuového balení můžete šunku vložit do teplé vody a za dvě minuty bude připravená k podávání. Krájenou šunku Jamón Ibérico je vždy nutné skladovat v lednici. Otevřená vydrží 2 – 3 dny, nové balení je použitelné až přes měsíc, dle expirační doby.
Nejen šunku Jamón Ibérico, ale i další španělské potraviny, najdete na eDelikatesy.cz.