Sušené plody, ořechy, semínka a další suché potraviny jsou bohatým zdrojem energie, vitamínů a minerálů, které jsou důležité pro naše zdraví. Ať už jde o ovesné vločky s chia semínky k snídani nebo svačinku plnou rozinek a kešu ořechů, jsou tyto potraviny nedílnou součást naší stravy. Jenže, jak zajistit, aby netratily svou chuť, křupavost nebo živiny ani při delším skladování? Odpověď se skrývá ve vakuování.
Proč se sušené plody tak rády kazí?
Ačkoliv sušené plody, ořechy a semínka obsahují velmi málo vody, stále se můžou zkazit, pokud je neskladujete správně. Ohrozit je může i obyčejný vzduch, protože tuky obsažené v ořeších a semínkách mohou na vzduchu oxidovat a žluknout. Dalším nepřítelem je voda. I když jsou sušené plody téměř bez vody, mohou nasát vlhkost ze vzduchu a tím ztratí svou křupavost. Zároveň jsou citlivé na napadení škůdci. Nejraději si na nich pochutnávají moli.
Jak pomáhá vakuování potravin?
Vakuování je proces, při kterém se z balení odstraní pomocí pumpičky veškerý vzduch. Tím se snižuje přítomnost kyslíku, vlhkosti a dovnitř se nedostanou ani možní škůdci. Minimální přístup vzduchu zároveň znamená, že udrží vitamíny a další cenné živiny, které jsou citlivé na oxidaci po delší dobu.
Jak vakuovat sušené plody a semínka?
Je to velmi jednoduché. Stačí si pořídit vakuovací sadu Zwilling, nebo podobnou sadu na vakuování s kvalitním těsněním a pumpičkou na odsátí vzduchu, se kterou se vám bude dobře pracovat a bude spolehlivě těsnit. Semínka a sušené plody, které chcete vakuovat by měly být úplně suché. Pokud jsou vlhké, mohou později zplesnivět i když je správně vakuujete.Pomocí vakuovacího přístroje pak odsajte vzduch z krabičky nebo sáčku. Pokud nemáte přímo sadu na vukuování, existují babské triky, jako je ponoření sáčku s potravinami do vody. Voda vytlačí vzduch a pak se sáček rychle zavře. Jen se ta voda nesmí dostat dovnitř.
Jak dlouho vydrží takto vakuované sušené plody?
Díky vakuování můžete prodloužit trvanlivost sušených plodů a semínek o měsíce až roky. To záleží na konkrétním druhu a skladování. Například ořechy mohou vydržet čerstvé až 2 roky. Navíc vakuovací sadu Zwilling můžete použít také na vakuování a mražení dalších potravin, nejen oříšků a sušených plodů. Pomocí vakuování prodloužíte trvanlivost svých ostatních potravin 3 až 5 krát. A to se hodí nejen když uděláte větší nákup na několik týdnů dopředu, ale i při běžném vaření a spotřebě.