Víno je příjemné potěšení, ale také věda. Nejde jenom o to, které zvolit k jakému pokrmu, ale také do jakých sklenek ho nalít! Pokud příště nechcete být za burany, až budete někoho hostit, čtěte dále.
Výběr správného vína záleží na vašich preferencích a na pokrmu, ke kterému ho podáváte. Víno se obecně lije do sklenic s dlouhou stopkou a oblým pohárem. I ty však existují v různých variantách.
Sklenice na bílé a červené víno
Na červené víno se obecně používají sklenice s širším otvorem. Říká se dokonce, že čím více taninu obsahuje, tím kulatější a širší by sklenice měla být. Červené víno totiž potřebuje vzduch, aby mohlo dýchat.
Naproti tomu sklenice na bílé víno může být užší s menším otvorem. Bílé se obvykle podává chlazené, a tak nepotřebuje tolik dýchat. Naopak užší otvor je žádoucí, aby jen tak nevyprchala vůně bouquetu. S tím vším souvisí i fakt, že sklenice na víno se drží za stopku, abyste dlaní víno neohřívali.
Do čeho nalít sekt či šampaňské?
Barva napoví – sekty se obecně podávají v podobných sklenicích jako bílé víno. Jsou úzké a vysoké. Kromě úzkých sklenic s delší stopkou však můžete použít i sklenice ve tvaru misky. A tady pozor. Ve sklenici tvaru misky, kde je otvor velký, rychle vyprchají perlivé bublinky. V úzké sklenici (tzv. flétně) se déle zachová perlivost.
Pro vína i šampaňské platí, že byste měli nalívat cca 1 nebo 1,5 dl. Větší množství by se zbytečně ohřívalo. Snad ani není potřeba dodávat, že sklenice na víno a sekty by měly být vždy čisté, nikoliv broušené, ani zdobené či malované.
A co burčák?
Pro burčák už žádná svazující pravidla neexistují. Tento zkvašený hroznový mošt můžete nalít do libovolné sklenice na víno, a dokonce i do klasických skleniček bez stopky.
Máte ty správné skleničky, ale není do nich co nalít? Podívejte se na víno & destiláty společnosti VD Vinotéky s.r.o.