Neděle, 22 září, 2024
Home Magazín Jací velikáni gastronomie se narodili ve Španělsku? Podívejte se s námi na 3 nejvýznamnější kuchaře světové třídy

Jací velikáni gastronomie se narodili ve Španělsku? Podívejte se s námi na 3 nejvýznamnější kuchaře světové třídy

by No name
0 Komentář

Španělsko se může pyšnit nejen bohatou kulinářskou tradicí, ale také řadou talentovaných kuchařů, kteří se stali ikonami světové gastronomie. Jejich kreativita, vášeň a inovace přinesly do gastronomického světa nové chutě a zážitky. Znáte tyto mistry ve svém oboru?

Ferran Adrià

Pravděpodobně už jste se setkali s pojmem molekulární gastronomie. Průkopníkem v této oblasti je právě Ferran Adrià, jeden z nejvýznamnějších a nejvlivnějších kuchařů na světě. Jeho kreativita a experimentální přístup přinesly do kuchyně nové dimenze a otevřely dveře pro spoustu dalších inovací. Tento šéfkuchař jedné z nejslavnějších restaurací El Bulli zkoumal nové techniky, kombinace chutí a prezentace jídel, čímž v podstatě změnil běh gastronomie. Ferran Adrià převzal vedení El Bulli v roce 1987 a během svého působení ji transformoval na jedno z nejvýznamnějších gastronomických zařízení na světě. 

Restaurace nabízela pouze večerní degustační menu a byla otevřena jen po určitou část roku (obvykle od dubna do září). Během zbylé části roku se Adrià a jeho tým zaměřovali na výzkum, inovace a experimentování s novými technikami a ingrediencemi.

El Bulli uzavřela své dveře v roce 2011, ale Adrià svoji gastro kariéru neukončil. Po uzavření restaurace se zaměřil na vzdělávání a šíření svého umění. Založil nadaci Fundación ALICIA, která se věnuje výzkumu, vzdělávání a inovacím v oblasti gastronomie. 

Svou kuchyni můžete takto oživit i vy, a to např. růžovým vínem v hustém stavu. „Růžové šumivé víno bylo přeměněno do omáčky, díky čemuž si můžete užívat bublinek v naprosto odlišné, nové a překvapivé textuře. Své využití najde v přípravě koktejlů, kde si lze hrát s různou hustotou nápoje. Výborně se hodí k hroznovému vínu a marinovaným sardinkám nebo si s ním pokapejte kaviár či různé druhy ovoce,“ říká zakladatelka e-shopu eDelikatesy.cz Jaroslava Šnejdarová. 

Obsah obrázku alkohol, nápoj, jídlo, Skleněná láhev

Popis byl vytvořen automaticky

Agustí Torelló Mata, Solid D’Agusti Rosé, D.O. Cava, šumivé víno, 0,375l, edelikatesy.cz

Joan Roca
Joan Roca je španělský šéfkuchař a spolu s bratry Josepem a Jordim vlastní a provozuje slavnou španělskou restauraci oceněnou třemi michelinskými hvězdami El Celler de Can Roca. Tento uznávaný kuchař se proslavil především svými inovativními přístupy k vaření a jeho snahou o propojení kuchyně s emocemi, vzpomínkami a přírodou. Jeho rodiče vlastnili malou restauraci, ve které Joan a jeho bratři vyrůstali a rozvíjeli tak svou vášeň pro kulinářství. Po absolvování kuchařské školy a pracovních zkušenostech v různých restauracích se Joan Roca do rodinného podniku vrátil.

Obsah obrázku venku, obloha, budova, mrak

Popis byl vytvořen automaticky

Město Girona, ve které se nachází slavná El Celler de Can Roca, foto: depositphotos.com

Od té doby se restaurace stala jednou z nejuznávanějších na světě a Joan Roca získal pověst jednoho z nejvýznamnějších šéfkuchařů. El Celler de Can Roca byl poprvé oceněn Michelinskou hvězdou v roce 2009 a od té doby si udržuje svou prestižní pozici.

El Celler de Can Roca získal mnoho prestižních ocenění a je považován za jednu z nejlepších restaurací na světě. Je vysoce ceněná jak kritiky, tak gastronomickou komunitou. Restaurace láká návštěvníky z celého světa, kteří hledají jedinečný a nezapomenutelný gastronomický zážitek.

Elena Arzak

Elena Arzak je čtvrtou generací v rodině, která vlastní a provozuje restauraci Arzak. Narodila se do kuchařské dynastie – jejím otcem je legenda španělské kuchyně Juan Mari Arzak. Od mládí byla Elena vedená kulinářským uměním a postupně se vypracovala na jednu z předních ženských šéfkuchařek na světě. Vystudovala kuchařskou školu a získala zkušenosti prací v různých prestižních restauracích ve Španělsku i v zahraničí. Po návratu do rodinné restaurace začala spolupracovat se svým otcem a postupně převzala vedení kuchyně.

Arzak je známá svou experimentální a avantgardní kuchyní. Inspiruje se místními surovinami a tradicemi Baskicka, ale nebojí se také zkoumat nové techniky a ingredience. Její kreativní a inovativní přístup k vaření ji přivedl k vytváření jedinečných pokrmů plných neobvyklých kombinací chutí a textur.

Tato kuchařka získala také mnoho ocenění a uznání za svou práci. Byla jmenována jednou z nejvlivnějších žen ve světě gastronomie a její restaurace Arzak, která se pyšní třemi michelinskými hvězdami, patří mezi nejlepší na světě.

Pokud se vydáte do Španělska, neváhejte se do jedné z restaurací vypravit. Vaše peněženka se možná trochu provětrá, nicméně o linii se bát nemusíte. „Jednou z pozitivních stránek španělské gastronomie je důraz na čerstvé a sezónní suroviny. Španělská kuchyně využívá hojnost zeleniny, ovoce, ryb, mořských plodů a olivového oleje, který je základem stravy. Tyto suroviny jsou přínosem z hlediska výživy, protože jsou obecně bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu.“ říká fitness trenér a výživový poradce Vladimír Koukal. 

Obsah obrázku jídlo, Kuchyně, nádobí, interiér

Popis byl vytvořen automaticky

Tradiční španělská večeře, foto: depositphotos.com

Další články autora

Zanechat komentář

Lifestyle magazín Pro Ženu, vám poradí s módou, krásou a zdravím. Nechte se inspirovat příběhy impozantních žen a najít tipy na výlety, vaření a zábavu., Pak je magazín Pro Ženu ten pravý časopis pro vás!

@ od roku 2008 – vytváříme weby a publikujeme Komerční články