Zima dala tělu zabrat. Těžká jídla, méně pohybu, málo slunečního svitu. Není divu, že se s příchodem jara mnozí potýkají s únavou, která se jen tak nechce pustit. Skvělým způsobem, jak se z tohoto stavu dostat, je změnit jídelníček – a saláty jsou ideálním startem. Přinášíme inspiraci na osvěžující recepty, které vás zasytí, povzbudí a zároveň potěší chuťové pohárky.
Barevný salát s pečenou řepou a kozím sýrem
Pečená řepa je na jaře skvělým zdrojem železa a přírodních cukrů, které pomáhají proti únavě. Kozí sýr dodá krémovou jemnost a rukola lehkou štiplavost.
Ingredience:
- 2 střední červené řepy
- hrst rukoly
- 100 g kozího sýra
- hrst vlašských ořechů
- lžíce balzamikového octa
- lžíce olivového oleje
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
Řepu omyjte, zabalte do alobalu a pečte v troubě při 180 °C asi 45 minut, dokud nezměkne. Nechte zchladnout a nakrájejte na plátky. Na talíř dejte rukolu, přidejte plátky řepy, rozdrobte kozí sýr a posypte ořechy. Zakápněte olejem, balzamikem, osolte, opepřete – a je hotovo.
Tip: Ořechy můžete předem lehce opražit na suché pánvi, zvýrazníte tak jejich chuť.
Quinoa salát s cizrnou a citronovým dresinkem
Cizrna je výborným zdrojem rostlinných bílkovin, quinoa zase lehce stravitelnou pseudoobilovinou plnou vlákniny. Spolu s bylinkami a citrusovým nádechem tvoří ideální jarní kombinaci.
Ingredience:
- 150 g uvařené quinoy
- 100 g uvařené nebo sterilované cizrny
- hrst nasekané petrželky a máty
- 1 jarní cibulka
- šťáva z 1 citronu
- 2 lžíce olivového oleje
- špetka kmínu
- sůl, pepř
Postup:
Quinou i cizrnu smíchejte, přidejte nasekané bylinky, na kolečka nakrájenou jarní cibulku a promíchejte. Z citronové šťávy, oleje, kmínu, soli a pepře připravte zálivku a přelijte jí salát. Nechte chvíli odležet, aby se chutě propojily.
Tip: Tento salát je ideální i jako oběd s sebou – vydrží čerstvý i několik hodin.
Jarní zeleninový salát s ředkvičkami, vejcem a zakysanou smetanou
Rychlý, jednoduchý a připomínající chuť dětství. Ideální jako lehká večeře nebo příloha k pečeným bramborám.
Ingredience:
- 1/2 salátové okurky
- svazek ředkviček
- 2 natvrdo uvařená vejce
- hrst pažitky nebo mladé cibulky
- 2 lžíce zakysané smetany
- sůl, pepř
Postup:
Zeleninu nakrájejte na tenké plátky, vejce oloupejte a pokrájejte. Vše smíchejte, přidejte nasekanou pažitku a zakysanou smetanu. Dochutťe solí a pepřem a podávejte dobře vychlazené.
Tip: Pokud chcete salát odlehčit, část smetany nahraďte bílým jogurtem.
Salát s jahodami, špenátem a balsamicem
I sladká složka může mít v salátu své místo. Jahody a baby špenát spolu tvoří dokonalý osvěžující pár. Hodí se jako lehké odpolední jídlo nebo netradiční předkrm.
Ingredience:
- hrst baby špenátu
- 6–8 jahod
- lžíce balsamikového krému
- lžička medu
- pár kapek citronu
- hrst slunečnicových semínek
Postup:
Špenát omyjte a nechte okapat, jahody nakrájejte na plátky. Smíchejte, zakápněte balsamikovým krémem, medem a citronem. Posypte semínky.
Tip: Pro slavnostnější verzi přidejte pár kousků kozího nebo balkánského sýra.
Závěrečný tip pro každodenní praxi
Neplýtvejte časem a mějte vždy po ruce pár surovin pro rychlou salátovou záchranu – sterilovanou cizrnu nebo fazole, olivový olej, semínka, citron a sezónní zeleninu. Vytvořit lahodné jídlo, které zasytí a dodá energii, pak zvládnete i během deseti minut.
Jaro je o lehkosti, svěžesti a návratu k přirozené rovnováze. A právě saláty mohou být tím prvním krokem, jak se po zimě znovu cítit dobře – ve vlastním těle i mysli.